Erik

Erik Verheijen woont met zijn vriendin in Amsterdam en heeft zijn eigen bedrijf: EV Creative Projects, dat internationale marketing, advertising- en filmprojecten doet voor merken en agencies. Normaal reist hij veel voor zijn werk, maar nu werkt hij voornamelijk vanuit huis, en af en toe vanuit een hotelkamer.

Hoe ziet jouw thuiswerkplek eruit?
Voor Amsterdamse begrippen eigenlijk heel goed, we hebben een loft met een grote woonkamer en keuken. Op zich heel fijn natuurlijk, maar je mist wel aparte kamers. We wonen hier sinds twee jaar met zijn tweeën, mijn vriendin en ik.

Hoe kwam je terecht bij Voordethuiswerkers?
Mijn vriendin kwam het tegen op LinkedIn. Zij heeft de eerste boeking gedaan, een week of twee geleden. Er kwamen mensen iets aan ons huis doen. Ik hoor van veel mensen dat ze dat soort dingen in deze tijd afzeggen en ook niet betalen. Dat vind ik niet netjes, maar we wilden wel zelf op afstand blijven. Toen boekte mijn vriendin een hotelkamer. Dat was echt een uitkomst. Toen we vorige week weer gingen boeken vond ik het heel leuk om te zien dat er toen al veel meer hotels op stonden om uit te kiezen. Ik heb heel veel gereisd voor mijn werk, veel in hotels gewerkt en zit ook wel met klanten in lobby’s. Maar op deze manier ontdek je ook hotels die je anders nooit van binnen zou zien, dat is echt een soort uitje

Hoe was je eerste werkdag in een hotel?
Top! Ik kwam gehaast binnen, laat voor een call, maar kreeg meteen de wifi, kon gaan zitten en aan het werk. Tafeltje, stoel, internet, een stopcontact en stilte, meer heb je niet nodig. Wij waren niet zo’n fan van de koffie die je in zo’n kamer kan zetten, maar konden gewoon beneden bestellen wat we wilden en ze kwam het zelfs boven brengen! De mensen zijn enorm vriendelijk, ze weten dat je komt werken, zoeken speciaal een geschikte kamer uit. Ik merk dat je dan zelf ook extra je best doet. Je zorgt ervoor dat het bed niet kreukt, dat je er geen bende van maakt. Dat is een prettige wisselwerking.

Wat zijn de voordelen t.o.v. thuiswerken?
Je wordt minder afgeleid door andere dingen. Wij bestellen veel online, dus er wordt regelmatig aangebeld, ook met pakketjes voor de buren. De rust is heel prettig. Je bent iets efficiënter, iets gerichter aan het werk. Maar het voelt ook een beetje als een uitje, heel leuk eigenlijk. We hadden in Boat & Co. voor een tientje per persoon lunch besteld en kregen echt heel een mooie lunch.
En wat ook prettig is: je gaat ergens heen. Je gaat echt ‘naar je werk’. Als je thuis zit is het anders, je drinkt een kopje koffie, doet nog iets in huis, werk en privé lopen steeds door elkaar heen en allebei stoppen nooit helemaal. Na zo’n dag in een hotel is je werkdag voorbij als je naar buiten loopt, dat is heel goed.

Heeft het ook nadelen?
Je hebt niet al je spullen bij je. Ik heb best veel mappen, die neem je niet allemaal mee. Maar daardoor ga je ook wel gerichter werken. En er staat geen printer in je kamer, ik heb daar ook niet naar gevraagd, dat doe je dan thuis weer. Met z’n tweeën is het niet ideaal. Als je allebei moet gaan bellen is het wel gewoon een hotelkamer. Op een gegeven moment zat ik aan het bureautje en mijn vriendin in de badkamer een call te doen. Vorige week hebben we nog een keer geboekt, toen konden we een kamer krijgen met voor ons allebei een aparte ruimte en dat was perfect.

Hoe zouden we het hotelwerken nog beter kunnen maken?
Naar mijn idee is het perfect, ik vind het echt een supergoede service, heel transparant. Je rekent daar af, niet op de site, heel betrouwbaar en duidelijk. Ik hoop wel dat mensen daar geen misbruik van maken, dat ze boeken en niet op komen dagen, dat is jammer van zo’n sympathiek concept.
Ik raad het ook aan anderen aan. Ik kreeg van iemand de vraag of je ook mag blijven slapen. Ik heb toen verteld dat het van 8:00 tot 20:00 beschikbaar is, maar dat stond blijkbaar niet zo duidelijk op de site. Verder lijkt het me echt iets voor expats, dus het is jammer dat de site er niet in het Engels is.

Heb je een tip voor de thuiswerker? (Los van een hotelkamer boeken natuurlijk)
Probeer het leuk voor jezelf te maken. We zitten allemaal in deze situatie en we moeten er gewoon het beste van maken. Probeer het niet als een opgave te zien om weer achter die laptop of een tafel te kruipen. Een en van de manieren om dat te doen is door voor een paar tientjes jezelf een cadeautje geven en een hotelkamer te boeken. Het is een heel schappelijke prijs en je kunt ook een beetje me-time nemen. We hebben zelf geen televisie, maar aan het eind van een werkdag nog even televisie kijken op een hotelkamer vond ik dan wel weer heel leuk. Ik vind het echt een uitje, en het is belangrijk dat jezelf te gunnen.

Dank voor het interview Eva Zwaving