Vorige week was onze Hotel Hero Robin bij het DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station. Hij sprak daar met Caroline Receveur (General Manager) en met Ilona van Rooij (Commercial Director) over welke effecten van het COVID-19 virus zij ervaren in hun hotel en hun ervaringen met VoorDeThuiswerkers.nl.

Wat is er veranderd sinds 16 maart?

In het kort? Alles. Binnen een aantal dagen moesten alle processen veranderen ten opzichte van daarvoor. En onze teamleden moesten hierover ingelicht en opgeleid worden.
Op dit moment bieden wij contactloze roomservice aan, waarbij iedereen op minstens 1,5 meter afstand blijft en elkaar vaak niet eens hoeft te zien. Hiernaast worden alle deurklinken, liftknopjes en balies ieder uur ontsmet en schoongemaakt. Ook de bereiding van het eten in de keukens wordt met alle voorzorgsmaatregelen anders dan het normaal ging.

Zijn de maatregelen ook van toepassing voor jullie teamleden? Ik kan me voorstellen dat dit voor hen ook een grote omslag is.

Dat klopt wel ja. Wij hebben nu baliemedewerkers die bijvoorbeeld housekeeping geleerd hebben. Bij ons in het hotel is de regel dat 20% van de 350(!) teamleden alle taken in het hotel uit kunnen voeren. Hiernaast kan 20% van de teamleden 80% van alle noodzakelijke taken. Hierdoor kunnen wij erg flexibel zijn, bijvoorbeeld bij ziekte of mensen die van ver moeten komen reizen en dat nu lastig gaat.
Er zijn ook nog grotere veranderingen die hebben plaatsgevonden. De manager van de Starbucks bij ons in het pand is nu bijvoorbeeld winkelwagens aan het schoonmaken in de Albert Heijn in de straat. Gelukkig kunnen wij hem doorbetalen zodat hij dit kan doen.

Wat is het moeilijkst gebleken in de laatste weken?

Het omzetverlies. Je moet je voorstellen dat je van een bezettingsgraad van tegen de 100% naar praktisch 0% gaat. Wij moeten een groot pand in het centrum van Amsterdam draaiende houden en daar komen gewoon veel kosten bij kijken. Wij hopen op een grote groei in het lokale/nationale toerisme zodat dit enigszins te doen gaat worden.

Zijn er ook positieve punten te vinden binnen dit alles?

Ja! Het contact met andere hotels en met onze gasten is warmer dan ooit. Door de lagere bezettingsgraad is er meer tijd en ruimte voor onze gasten en kunnen wij af en toe ook iets extra’s doen wat normaal gesproken niet altijd zou kunnen. Wij hebben ook al meerdere brieven gehad van vaste klanten die ons een warm hart toedragen en ons missen.

Hiernaast is het contact met andere bedrijven, scholen en hotels nog beter dan in de normale wereld. Morgen bijvoorbeeld is er een call gepland met een aantal hotels, waarmee wij nu met zijn allen gaan zoeken naar oplossingen.

En om af te sluiten, wat vinden jullie van VoorDeThuiswerkers.nl?

Oprecht een briljant idee! Dat er zo snel gehandeld is zonder eigenbelang is heel goed, de hotellerie wordt geholpen en de thuiswerkers ook. Hopelijk zijn er binnen korte tijd genoeg mensen bekend met het concept zodat mensen die het moeilijk hebben geholpen kunnen worden. Vanuit DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station bieden wij ook hardlooproutes en bijvoorbeeld een yogamat aan, zodat het echt even een dagje weg is. Wist je trouwens dat JK Rowling Harry Potter deels in een hotelkamer heeft geschreven?