Hoe zeer we de hotellerie ook willen helpen, we kunnen niet iedere dag een hotelkamer boeken als kantoor. Soms moeten we eraan geloven in deze tijd en zetten we onszelf weer achter de keukentafel. Met de laptop voor onze neus en muis in de hand kunnen we de wereld aan en zijn we niet te stoppen, behalve door de rotzooi in de keuken, de herrie van de buren en het lonken van de bank.

Dit zijn voor veel mensen de redenen om een hotelkamer te boeken en zij vinden hier ook rust, maar is het ook mogelijk om de hotelkamer naar huis te halen, zodat je altijd geconcentreerd bent en urenlang kan focussen? Het korte antwoord: Ja! Het lange antwoord:

Ja, maar daar moet je wel even voor gaan zitten. Als thuiswerkexpert (je moet soms wel als ondernemer) heb ik van alles geprobeerd. Je hebt de standaardtips, de tips die wat meer moeite kosten en de tips die je liever niet probeert, maar schijnbaar de moeite waard zijn. Been there, tried that. Daarom geef ik vandaag niet de standaardtips als trek werkkleding aan en zorg voor een rechte houding, maar laat ik zien hoe je je werkplek tot hotelkamer kan promoveren. 

Tip 1: Ruim op

 

Waar komt dat gevoel vandaan dat je krijgt, iedere keer dat je een hotelkamer binnenkomt? Dat gevoel van leegte, rust en mogelijkheden. De mogelijkheid om op bed te gaan liggen, de mogelijkheid om je laptop open te klappen en aan het werk te gaan, maar ook de mogelijkheid van het ervaren van rust. Dat heeft grotendeels te maken met het feit dat er verder niets te doen is in de kamer. 

 

In een hotelkamer kan je vanuit een leeg gevoel aan de slag gaan, en dan bedoel ik niet het lege

gevoel dat je krijgt na een avond McDonald’s, maar het lege gevoel waarin creativiteit op komt borrelen en je zin krijgt om de 42 mails op te pakken waar je al een tijd tegenaan kijkt.

 

Zorg dat je dit lege gevoel nabootst in de ruimte waar je werkt en ruim op, orden en houd het zo.

 

Tip 2: Digitaal minimalisme

 

In een hotelkamer heb je een werkplek met een laptop en hooguit een tweede scherm. Dit alleen zorgt al voor digitaal minimalisme, maar er is meer mogelijk. Wanneer je je dag namelijk begint met een schone lei, heb je zelf invloed op hoe je deze gaat invullen. Wanneer je de tabbladen en Excel sheets van de vorige dag nog open hebt staan, is het net of je geen rust hebt gehad.

 

Zorg er daarom voor dat je na een werkdag alle schermen sluit. Van mail tot Word en van Netflix tot voordethuiswerkers.nl. Dan sluit je de dag af én begin je er echt eentje in de ochtend.

 

Tip 3: Noise-cancelling headphones

 

Ik ben mij ervan bewust dat dit geen goedkope tip is, maar wel een ongelofelijk goede. In hotels zijn wanden over het algemeen zo gebouwd dat je geen last hebt van jouw (luidruchtige) buren. Hoe vroeg of laat het ook is. 

 

Heb je dus thuis last van achtergrondgeluid in welke vorm dan ook, zorg er dan voor dat je dit blockt en investeer 1 keer in noise cancelling headphones. Ze zijn er vanaf 85 euro en geven je de rust die je verdient.

Extra tip: Roomservice!

Een ongelofelijk fijn gegeven aan het werken in een hotel is dat je geen eten klaar hoeft te maken. Of je nu roomservice bestelt of bij de toko op de hoek langs loopt, je hoeft niet na te denken over de tijd die je in het eten steekt.

 

 

Hoe vertaal je dit naar thuis? Zorg ervoor dat je man, vrouw, vriend, vriendin, huisgenoot, zoon of dochter jou helpt in deze zware tijd. Een boterhammetje? Dacht het niet. Gepocheerd eitje met hollandaisesaus op volkoren toast graag, thanks!